Onix Dental

ALTATÁS A FOGORVOSNÁL

Fél a fogorvostól?

Hallott már a fogorvosnál történő altatásról? Igényelheti most az Onix Dental fogászatnál Sopronban. További információért hívjon fel a következő telefonszámon: +43 664 398 1948. Szívesen válaszolunk a kérdéseire!

Milyen is egy altatás a fogorvosnál?

Milyen is egy altatás a fogorvosnál? Mi történik a pácienssel az altatás során? Szükségem van altatásra? Mire kell oda figyelni? Előnyök és hátrányok.

Először is tisztázzuk az altatás és a teljes altatás közötti különbséget. Teljes altatást vagy más néven általános anesztéziát bonyolult műveleteknél alkalmaznak a kórházakban. A teljes altatás befolyásolja a páciens életfunkcióit, például oxigénnel kell ellátni. Ez nagy kockázattal jár, amit sokan inkább, szívesen elkerülnének.

Az altatás azonban, más néven szedáció, ahol a páciens nem igényel mesterséges lélegeztetést, egy népszerű módszer, amit a fogorvosok alkalmaznak. Az összes reflex működőképes, úgy mint a nyelőreflex is, így a páciens nem kell féljen attól, hogy félre nyel. Mi a szedációt azoknál a pácienseknél használjuk, akik nagyon nyugtalanok a fogorvosi kezelés előtt és félnek. Ezeknek az embereknek a szedáció egy nyugodt és fájdalommentes kezelést biztosít.

Amikor egy páciens egy szedatív kezelést igényel, akkor ezt egy aneszteziológus végzi el a fogászati kezelés közben.

Mire kell oda figyelni, ha valaki szedációs kezelést szeretne? Mire kell figyelni a kezelés előtt illetve után?

Ha egy páciens egy félelemmentes fogorvosi kezelést szeretne szedáció alatt, akkor előbb ki kell töltsön egy kérdőívet, ahol fontos, saját egészségével kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnia. Biztonság kedvéért még elvégzünk pár vizsgálatot, hogy biztosra tudjuk, hogy a páciens kaphat szedációs fogorvosi kezelést.

Miután biztosak vagyunk abban, hogy a páciens kaphat fogorvosi kezelést altatás alatt, van pár nagyon fontos dolog, amit a kezelés előtt figyelembe kell vennie: a kezelés előtt 6 órával nem ehet semmilyen szilárd táplálékot. A kezelés előtt 2 órával nem ihat semmilyen folyadékot.

Ezek szerint a páciens a kezelést követően, nem kell ott maradjon megfigyelésre?

Nem, ez nem szükséges. Az altatás 2 és 2,5 órát tart. Viszont nagyon fontos az, hogy a páciens kísérettel jöjjön, mert hogy csak kísérettel hagyhatja el a rendelőt. A páciens a kezelést követően 24 órán át nem vezethet és nem is kezelhet semmilyen járművet.

Sok előnye van az altatásnak: az elalvási idő 30 másodperc, a páciens nem érzékel semmit a kezelés során és nem is emlékszik a fogorvosi kezelésre, nincsenek mellékhatások, a felkelési idő 3-5 percig tart, míg a pihenési idő 15-20 percig.