Onix Dental

CIRKÓNIUM KORONÁK

Mi is egy cirkónium korona?

Egy cirkónium korona cirkónium-oxidból van. A legjobban hasonlít egy természetes foghoz. A koronát technikus mester készíti el, majd felhelyezés után a lecsiszolt fogat az elkészített korona teljesen bevonja. Az elkészült korona szinte teljesen vissza adja egy egészséges, szép, eredeti fog formáját, színét és transzparanciáját. A korona elkészítésénél természetesen figyelünk arra, hogy az Ön igényeit kielégítsük, így a szín és forma egyeztetésre kerül a végső felhelyezés előtt.

Hogyan állíthatóak elő ezek a cirkónium koronák? Mennyi ideig tart az előkészítése?

A cirkónium koronák előállítása sok figyelmet, türelmet, tapasztalatot és szakértelmet igényel. Ez egy indirekt módszer, mivel nem egyből a rendelőben állítják elő, hanem a fogtechnikai laboratóriumban pontos utánzatot készítenek a levett fogminta alapján. A fogtechnikai laboratóriumok a CAD/CAM technológiát alkalmazzák, ami a fog geometriáját számítógépes vezérléssel pontos utánzatot készít. A cirkónium korona bepróbálása után, ideiglenes beragasztásra kerül, majd amikor a páciens esztétikailag és funkcionálisan megfelelőnek tartja a fogkoronát végleges beragasztásra kerül fogpótlás.

Melyek voltak a lehetőségek, módszerek a cirkónium koronák megjelenése előtt?

A cirkónium koronák áttörése előtt a fogkoronák porcelánból és fémből készültek. Ezeknek a fogkoronáknak sajnos van pár hátránya, ilyen például az, hogy  az anyag miatt nem lehet akármilyen fog pótlására használni, egy bizonyos idő után a fog elszíneződik, mindig van egy fémes íz a szájban és nem teljesen esztétikus az alacsony fényáteresztő képesség miatt.

Melyek a cirkónium korona előnyei és hátrányai?

A cirkónium korona három legfőbb előnye a tökéletes esztétika, fém mentesség és allergia mentesség.

A cirkónium koronák úgy néznek ki, mint az igazi fogak, egy természetes színárnyalatot kaphatnak, ebben az esetben a választási lehetőség hatalmas. A cirkónium koronák fényáteresztőek, ezért nem lehet őket a valódi fogaktól megkülönböztetni. A CAD/CAM technológia segítségével vannak formálva, és a foghoz pontosan alkalmazkodnak, emiatt nincs szükség egy fémszerkezetre, és nem merül fel a fémallergia veszélye.

A cirkónium koronák nem színeződnek el egy idő után, mindig természetes kinézetűek maradnak, és hibátlan esztétikával rendelkeznek, nincs semmilyen szürkés árnyalatuk a fémstruktúra hiánya miatt. A fém mentes cirkónium koronák nem reagálnak a hidegre, melegre.

És melyek a hátrányok?

Nincsenek. A páciensnek egy ilyen fogpótlási módszerből csak előnyei származhatnak.